Cep telefonları, günlük hayatımızda sürekli yanımızda bulunan en önemli iletişim aracıdır. Karşılaşılan sıvı teması ve darbe gibi anlık durumlar telefonların zarar görmesine neden olabiliyor. Telefonun hoparlörüne su kaçtı şikayetleri en çok rastlanılan durumlardan birisidir. Telefonun iç aksamlarının suyla temas etmesi zamanında gereken müdahaleler yapılmadığı zaman çeşitli sorunlara neden olabilecektir. Bu durumlarda en kısa sürede teknik servise göstermek ve başka arızalar oluşmadan sorunu çözmek gerekir. Akıllı telefon modellerinde su kaçma sorunu olduğunda, ses gelmediği, ekranın açılmadığı ve şarj olmadığı gibi sorunlar birlikte görülebilir.
Telefonunuz İçerikteki Önerilerimize Rağmen Düzelmez İse;
Modelinize Göre Hizmetlerimize Göz Atın
Sıvı teması adeta kanser gibidir bir anda cihazınızın tüm parçalarına yayılabilir. Bundan kaynaklı erken müdahale telefon kurtarır diyoruz. Hiç vakit kaybetmeden en yakın servisten destek alarak belkide yeni bir telefon masrafından kurtulabilirsiniz. Servislere ulaşımının olmadığı bir zaman diliminde ortaya çıkan bu durumda aşağıdaki yöntemleri deneyerek çözüme ulaşabilirsiniz.
Telefonunuz su kabı ya da havuza düştüğünde, hoparlör bölümüne su kaçması, kaçınılmaz olur. Bu durumlarda telefonunuzu sudan çıkararak, ekranda görüntü olup olmadığını kontrol edin ve mümkünse bataryasını hemen çıkarın. Hoparlör arızaları çoğu zaman ekran değişimi, Şarj soketi, mikrofon gibi farklı sorunlarında ortaya çıkmasına neden olur.
İçerik
Telefonun Hoparlörüne Su Kaçtı Ne Yapmalıyım?
Telefonunuzun hoparlörüne su kaçtığı zaman çeşitli yöntemlerle telefonunuzu temizleyebilir ve arıza sorunları oluşmadan kurtarabilirsiniz. Önemli olan kısa sürede müdahale etmek ve sorunun büyümesini önlemektir. Bazı yöntemler, her kullanıcının kolaylıkla yapabileceği işlemlerdir.
- Telefonu kapatmak,
- Telefonu sabit bir pozisyonda tutarak, içerisindeki suyun çıkmasını sağlamak,
- Telefon temizlenmeden şarja takmamak,
- Su teması olan her yeri iyice temizlemek,
- Saç kurutma makinesini düşük seviyede ve kısa süreli telefona tutarak suyu kurutmak,
- Telefon özelliklerinde varsa hoparlör temizleme özelliğini kullanmak,
- Sıvı teması sonrasında cihaza ilk müdahale ne kadar hızlı olursa vereceği hasarda o kadar az olacaktır.
Telefonunuza su kaçarsa dikkat etmeniz gereken en önemli husus şarja takmamaktır. Su teması temizlenmeden şarja takıldığı anda kısa devre yapma ve telefonun daha fazla hasar görmesi mümkün olabilecektir. Akıllı telefonların birçoğu, suya düşme risklerine karşı, içerisine su geçirmez şekilde üretiliyor. Bu kullanıcıların su teması riski ile oluşabilecek arızalardan korunmasını sağlıyor. Fakat sıvı temasına karşı dayanıklı olarak üretimi yapılan cihazların kullanım talimatlarında belirtilen metre ve basınçta kullanılması gerektiği yazıyor. Bu talimatlar aşıldığı zaman maalesef telefonunuz suya maruz kalabiliyor.
Suya dayanıklı cep telefonu kullanıyor olsanız da, her zaman su teması ve suya düşme durumlarına karşı dikkatli olmalısınız. Hoparlör arızalarının çoğunlukla su kaçması sonucu oluştuğu biliniyor. Yapılacak işlemler arasında, hemen telefonun enerji bağlantısını kesmek ve oksitlenme oluşturmadan en kısa sürede temizlemek ilk sırada yer alıyor.
Temizlenen hoparlörler genelde eskisi gibi çalışır duruma gelebilmektedir. Hoparlörlerin üzerinde diğer parçalar gibi elektronik devreler bulunmuyor bundan kaynaklı temizlik ve kurutma ile eskisi gibi çalışma olasılığı yüksektir.
Bu İçerikler ilgi Çekiyor;
Telefon Bataryası Neden Şişer ?
iPhone Orjinal Ekran Nasıl Anlaşılır ?
Hattım Hangi Operatörde ?
Su Kaçan Telefona Yapılması Gerekenler Adım Adım
Telefonun hoparlörüne su kaçtı ise yapması gereken işlemler yukarıda gösterilmiştir. İlk işlem adımı, telefonu şarj işlemlerinden uzak tutmaktır. Su girdi ise kısa devre yapabileceği göz ardı edilmemelidir.
Telefon sabit tutulmalıdır. Dökülen su telefon hareket ettirildikçe içerisinde farklı bileşenlere temas edecek ve o bileşenlerinde hasar görmesine neden olabilecektir. Telefonuna su kaçtığını gören ya da fark edenler, telefonlarını kuru bir zemin üzerinde sabit tutmalı ve kurutma yöntemlerini denemelidir.
Yeni nesil akıllı cep telefonları, içerisine su kaçmayacak şekilde tasarlanıyor. Suya düşme ya da su dökülmesi gibi durumlarda, telefonun dışı, suyu en iyi şekilde emen mikrofiber bez türleri ile iyice kurutulmalıdır. Kurulama işlemleri yaparken, telefonu hareket ettirilmemelidir.
Telefonun zarar görmemesi için bataryası çıkıyorsa hemen çıkarılmalı ve enerji akımı engellenmelidir. Sim kartı çıkartın ve dışarı ile iletişimini kesin. Bu dışarıdan gelecek aramaları ve hoparlör kullanımını önleyecektir.
Telefonunuz kapanmıyorsa yada logoda kalıyorsa, akıllı telefonların açma kapama tuşu ve ses açma ve kısma tuşlarına 10 saniye basılı tutarak kapatabilirsiniz.
Hoparlör kısmını kaçan su nedeniyle arıza yapabilir. Arıza tamir işlemleri için teknik servislerden yardım almak en doğru işlemdir. Su kaçma sorunları telefonlarda hoparlör arızalarına neden oluyor. Sadece hoparlör kısmına su kaçtığı düşünülüyorsa, hoparlör temizleme özelliği kullanılabilir. Bunun için telefonun ayarlar ve ek ayarlar bölümünden işlem yapılabilir.
Cihazınız sıvı ile temas etti ve sorunsuz çalışmaya devam mı ediyor ? Telefonun hoparlörüne su kaçtı ve bir şey olmadı çalışıyor demeyin ve o şekilde kullanmaya kesinlikle devam etmeyin. Sıvı temaslı cihazlar zamanla oksitlenme yaparak cihazınızı bir anda kısa devreye alır ve basit bir bakım ile kurtarılacak telefon, temizlenmeden kullanıldığında büyük masraflar ortaya çıkarabilir.